Slow Life – един „бавен” начин за по-добър живот

бавен живот

Замисляли ли сте се някога как забързани в ежедневието и устремени в преследването на кариерното си развитие забравяте важните неща в живота? Ако не сте, спрете и го направете.

Помислете над това: колко пъти бързате сутрин за работа, но бързате и през деня, за да приключите задачите си в срок. А вечерта сте толкова уморени от всичко това, че минавате в някой ресторант за бързо хранене и хапвате нещо набързо, защото отново бързате, за да си легнете по простата причина, че утре ви очаква същото. И така в ритъма на това постоянно бързане все повече забравяте какво се случва наоколо.  Каква напрегната действителност?!

бавно храненеВ отговор на всичко това обаче има една организация, която поставя умерения начин на живот пред забързаното ежедневие и това е движението Slow Life, чиито последователи  призовават хората към „бавното хранене” , „бавния туризъм”, дори и „бавния секс”. Ако се заинтригувахте от всичко това, ето още:

Основният принцип при този начин на живот е да получаваш удоволствие от това, което правиш, без значение дали става въпрос за работата ти, разходката, храненето или взаимоотношенията с любимия.

Слоулайферите призовават към умереното темпо, с което да осъзнаваме и изживяваме всеки един миг пълноценно. Така бихме могли да се вслушаме в чувствата си и да почувстваме сетивата си. Освен това, по този начин проявяваме различно отношение към храната, с която се храним.

Вижте какво правят привържениците на Slow Life:

  1. Отказват се от идеята да се занимават с няколко задачи едновременно – често пъти се налага да правим няколко неща едновременно като си мислим, че по този начин спестяваме време, но… нищо подобно. Едновременното изготвяне на доклад, планирането на уикенда и разговорите по телефона рядко водят до желания резултат. Истината е, че колкото повече време отдаваме на дребните неща, толкова повече важни такива пропускаме да свършим. А, за тях са необходими време и усилия от наша страна.
  2. Слоулайферите записват мислите си на хартия вместо на електронен носител – факт е, че записването на задачите в “outlook” е изключително полезно и намалява възможността да пропуснем нещо важно, но психолозите са категорични, че когато записваме информация на лист тя остава по-дълго в паметта ни, въпреки, че писането на ръка отнема повече време.
  3. Превръщат храненето в ритуал. Кафе на крак в пластмасова чашка – класика! Малко по-късно обядваме на крак и за вечеря можем да заложим на полуфабрикат, за да не губим време в приготвянето на храна. Просто не се замисляме как всичко това вреди на здравето ни. Привържениците на „бавния живот” препоръчват поне едно от дневните ни хранения да превърнем в ритуал.
  4. Отделят време за хобито си – нека вземем за пример риболовът. Доста скучно хоби бих казала. Предпочитам да отида до най-близкия магазин за риба и още по-добре би било, ако не се налага да я приготвям, а да я купя готова. Да, това спестява време, но според принципите на Slow Life хобито е важна част от живота на човека. То е удоволствие, но и възможност да се уединим в собствените си мисли. Така имаме възможност да осмислим житейските събития без да бързаме – това е „нашето” време. Често пъти хората разрешават проблемите си точно в такива моменти.
  5. Почитателите на „бавния живот” слоуотделят достатъчно време, за да се наспиват – голяма част от населението по Земята пренебрегва почивката си, заради работа. Да, тя е важна, защото се налага да изплащаме кредита и месечните си разходи, но не бива да я поставяме на първо място. Недоспиването води до липса на концентрация и пропуски. Така, че ако искате да се опазите от грешки в службата, не се лишавайте от сън.
  6. Откажете се от социалните мрежи – малко са хората, които биха могли да живеят без да използват електронните начини на общуване. Но, ако искате да се присъедините към обществото на слоулайфера трябва да бъдете готови за това, защото социалните мрежи са един типичен пример за бърз начин за общуване. Истинската среща би ви отнела повече време, но пък е много по-смислена и интересна.
  7. Слоулайферите са ЗА „бавното родителство”- те смятат, че родителите които постоянно се стремят да ангажират децата си с участия в различни курсове допускат голяма грешка. По този начин пропускат важни моменти от живота на децата си. Ползата от общуването между родителя и детето би била много по-голяма от уроците по пиано, например. Не всички деца, които посещават такъв тип занимания изпитват радост от това, често пъти само родителите са щастливи от този факт.
  8. Не преследват модата – един от съветите, които дават привържениците на „бавния живот” е да се откажем от модата, независимо дали става въпрос за почивка, някоя нова технология или дрехи. Не заменяйте целите и мечтите си с нереални предложения от телевизионния екран. Съсредоточете се единствено върху вашите най-съкровени желания.

И така, ако идеята за „бавния” начин на живот не ви спечели не бързайте да махнете с ръка на тази тема. Дори и малко странно да звучат правилата на слоулайфера, всеки от нас би могъл да спре за миг и просто да помисли. Да помисли за самия себе си и за това, какво би му донесло поне малко щастие в този така динамичен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>